Trikovi i saveti koje bi svaka dama koja voli da se šminka trebala znati



Drage moje lepotice, 
Ja ne znam o cemu bih vam pre pisala! Toliko recenzija cekaju da budu napisane, toliko tema i make up proizvoda o kojima moram prosto da vam pisem...
Ali, ja sam se za danas odlucila da vam pisem o jednoj super temi, o necemu sto znam da ce svakoj dami koristiti, makar ovim damama koje pocinju sa sminkanjem, ili zele da nauce malo vise o ovom zanatu 😀
Pisacu vam o nekim trikovima, i stvarima koje biste trebale znati, kao i one koje ne bi trebale da radite. 
Ja savakog dana, sigurno tri sata citam o iskustvima drugih dama, i dan danas ima puno trikova koje i sama ne znam, i iznenadim se kada procitam negde nesto novo. 
Pa da krenem:

#1 - Krenula bih sa puderom. Veoma je vazno odrediti pravu nijansu tecnog pudera, i to nije tek tako. Verovatno vam je ruzno kada vidite da puder na licu ima jednu nijansu, a vase teme, ili vrat sasvim drugu! Ja to stvarno ne volim, ok je jedna nijansa, ali sve preko, izgleda ruzno! Nijansa se najbolje odredjuje u predelu donje vilice i vrata. 

#2 - Ako se nervirate sto nijansa senke nije ista kad je nanesete na kapak, i onda je nanosite nekoliko puta sloj preko sloja i opet nije to to, recicu vam zasto je to tako! Prvo, pre svakog nanosenja senke, obavezan je prajmer ili baza za senku! A druga stvar je pigmentacija. Jednostavno, ne mogu sve senke postici zeljeni efekat! Ako zelite jak efekat, pogotovo tamnih senki, koristite crnu bazu i jako pigmentovane senke. 



#3 - Umorne oci... Verovatno ste mnogo puta na svojim fotografijama sebe videle onako kako ne zelite da izgledate. Umorno i ispijeno. 
Sto se toga tice, sminka moze prekriti vas umor, ali isto tako, sa pogresnim sminkanjem dobicete bas ovakav, umoran pogled. Ako imate svetle oci, pazite sa crnom olovkom! Pogotovo u predelu ispod donjih trepavica! Crna olovka ume da vas ucini umornom, pogotovo kad se posle par sati razmaze, pa dobijete pored umornog pogleda i crne podocnjake! Ako bas zelite da nanesete olovku ispod donjih trepavica, bolje se odlucite za sivu olovku, i obavezno u unutrasnjosti oka stavite belu ili krem olovku, koja ce vam otvoriti pogled i uciniti krupnijem vase oko. 

#4 - Selotejp da ili ne?? Pa verujem da ste vec probale da zalepite selotejp da bi vam linija ajlajnera bila ravna. Ok je probati, i ok je u nekim posebnim prilikama iskoristiti ovaj trik. Ali ja bih vas ipak savetovala da umesto selotejpa naucite kako se ajlajner nanosi. Danas imate toliko klipova u kojima ce vam cure objasniti nekoliko nacina nanosenja ajlajnera, i uz malo vezbe, naucicete i same. Prvo, sa selotejpom vasa linija ajlajnera ce delovati previse vestacko, tj neprirodno, i svaka zena koje se razume u sminku, uvek ce primetiti. Pa bolje je i da pogresite i pomocu micelarne vode, ili korektora da ispravite gresku, nego da delujete vestacko. A da znate, sto se gel ajlajnera tice, pored toga sto mora biti kvalitetan, najvecu igru u nanosenju ovakvog ajlajnera ima naravno cetkica! Sto je cetkica tanja, vasa linija ce biti preciznija! 

#5 - Nanosenje maskare je sa razlogom nekim damama najveca nocna mora! A pored toga, danasnje maskare nam bas otezavaju posao. Ima ih i za volumen i za gustinu i za izgled vestackih trepavica,...uh uh.. Pa dobro, izaberite vi kakvu cetkicu zelite, na kraju sve je u tehnici nanosenja. Imam jedan super savet, koji sam procitala i verujte da ima efekta! Pre nego da nanesete maskaru, uzmite crnu olovku i nanesite je u unutrasnji deo gornjih trepavica. Vase trepavice ce odmah delovati crno u korenu, sto i jeste ono sto zelimo. Druga stvar koja je vazna, je da nanosenje maskare mora biti brzo. Ako vam se prvi sloj osusi, sigurno cete nakon drugog nanosenja imati grudvice. Ako zelite drugi sloj, nemojte praviti duge pauze izmedju nanosenja. I nikako ne gurajte stalno cetkicu u maskaru, time ubacujete vazduh u samu maskaru i vasa maskara ce se brzo osusiti. 

#6 - Korektor je must have make up proizvod! I na kupovinu istog, stvarno ne treba stedeti! Morate znati kakvo vam je lice prvo, da li je suvo, da li masno, ili kombinovano. Ako vec znate svoje lice, onda vam odabir pravog korektora nece biti bas veliki problem. Druga stvar kod odabira korektora je da treba da znate za koju svrhu vam treba. Da li da biste posvetlile predeo ispod donjih trepavica, ili da biste prekrile tamne kolutove, ili podocnjake. Ako nemate problem sa podocnjacima, ne bi trebao odabir korektora da vam predstavlja veci problem. Ali ako zelite da prekrijete podocnjake, tu je i odabir korektora kao i samo nanosenje jako bitno. Imate da kupite bas korektore koji su za tamne kolutove, i njih obicno mozemo naci u pakovanjima kao kremice. Sigurno ste vec citale o nacinima nanosenja korektora. Neke dame crtaju tackice, pa ih spajaju u polukrug. Neke dame, crtaju citavu mapu po licu, pa se igraju. A ima onih koje crtaju trouglove i kazu da je samo to ispravno. 


Ono sto je jedino bitno je da korektor ne razmazujete, poput kreme, vec da ga utapkavate, ili sa cetkicom za korektor, ili beauty blender-om, ili prstima, ako vam je tako lakse. 


Obicno se korektor nanosi pljosnatom cetkicom, ali kako sam vam vec napisala, postoje i drugi nacini nanosenja. Vas korektor mora biti makar u jednoj nijansi svetliji od nijanse pudera, da bi imao pravi efekat. I nakon nanosenja korektora, obavezno ga fiksirajte ili sa transparentnim puderom u prahu, ili sa kamenim puderom, ili sa nekom svetlijom nijansom senke za konturisanje lica.

#7 - Da li su nam stvarno potrebne sve te cetkice?! Ja znam jednu damu, koja je odlican make up majstor, a koristi za nanosenje, blend i peglanje samo jednu cetkicu, i kune se u nju.. I to je ziva istina! Mozda se ta dama i pronadje u ovom tekstu. Godinama redi, i pri tom ta cetkica nije ni markirana, niti neka posebna cetkica, ali ona se plasi sta ce biti kada se unisti! A na drugu stranu, znam umetnike koji imaju bar deset cetkica koje koriste u toku sminkanja ociju.
Ja mislim da nam koriscenje razlicitih cetkica olaksava posao, ali vazno je da naucimo koje svrhe imaju pojedine cetkice. 


#8 - Sminkanje ociju i usana, bi trebalo uvek ici u dogovoru. Veoma je vazno da znate samo jednu stvar. Ako zelite da istaknete oci, nemojte da isticete i usne, ili obrnuto! Naravno ja govorim o klasicnom make up-u, za neke prilike. Privatno mozete raditi sta zelite, cak je danas i popularno da imamo sto vise sminke i na usnama i ocima, pogotovo glitere! Ali kada se sminkate za neku veceru, ili priliku, ako zelite istaci usne, onda nemojte stavljati jako crni ajlajner, sa puno maskare. Opredelite se ili za jacu maskaru, ili za ajlajner. A ako vam je u planu da istaknete oci, onda gledajte da vam usne budu u nekoj nude, ili rozikastoj nijansi. Ako imate jaku sminku i na ocima i usnama, sve to zajedno ce privuci paznju, ali ne onakvu kakvu vi zelite!

#9 - Crtanje obrva je svakoj dami, koja ih nema, veliki svakodnevni problem! Iako danas imamo razne tehnike za sredjivanje nasih obrva, slozicete se da mnoga ta resenja ne smemo da primenimo, ili nemamo vremena, ili nemamo novca.. I onda nam ostaje dobra stara tehnika, olovka, ili senka za obrve ili gel. Za koju god se tehniku opredelile, vazno je da znate koji oblik pristaje vasem licu, i vazno je nacrtati tri osnovne tacke (gde vase obrve pocinju, gde im je sredina i gde se zavrsavaju). Ja sam skoro pisala recenziju Iscrtavanje obrva, nekoliko mojih nacina (step by step) pa izvolite procitajte, ako niste sigurne kako odrediti te osnovne tacke. Druga bitna stvar koju biste trebale znati, da vase obrve najbolje izgledaju u vasoj prirodnoj boji, ili za nijansu tamnije od vasih prirodnih obrva. A treca stvar je, ako zelite da vam obrve i pored iscrtavanja i popunjavanja deluju ipak prirodno, potrudite se da se vase obrve (koliko god da ih imate) ipak vide. Ako ih imate veoma malo, ako su retke, nemojte ih skroz iscupati, bolje ih ostavite i prekrijte bojom ili olovkom, drugacije izgledamo ako iole imamo nesto, nego kad ih opste nemamo.


Ja cu ovu recenziju da dopunim, to je sigurno! Ako imate neka pitanja, izvolite ostavite ispod teksta komentar, rado cu vam pomoci, ono sto mogu i znam. 
A do nekog narednog pisanja...









You Might Also Like

3 коментара

  1. Iako se još uvijek ne šminkam, ovo su jako korisni i zanimljivi trikovi! :) Odličan post!

    https://lifella2.blogspot.com/ pratim te, ako želiš uzvrati♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jovana, bice ih jos to je sigurno! Drago mi je da ti se svidjaju :) Naravno da cu da uzvratim ;) pozz

      Избриши
  2. Oduševljena sam, odličan post i puno korisnih saveta. :-)

    ОдговориИзбриши